Nederlandsch-Indië, 1946 t/m 1949
Brieven van een Nederlandse soldaat- Een duik in de oude doos


7.9.02  

"A/b M.S. Ruys
Indische Oceaan
16-6-'46

Beste Leen,
't Is alweer zondag en tevens de laatste zondag aan boord van de Ruys, want we zullen a.s. woensdag of donderdag in Batavia arriveren. Het was eerst nog het plan om nog naar Colombo te gaan, maar om een of andere reden is dat niet doorgegaan. Ik hoop maar dat ze de post daarvan doorsturen naar Batavia, maar veel verwachtingen heb ik daar niet van, vooral door die burgeradressen.
We kwamen 5 juni in Port Saïd aan en passeerden daar tussen de pieren allereerst het standbeeld van De Lesseps, de ontwerper van het Suez-kanaal. Toen kwam de stad zelf en al gauw zagen we een gebouw van de KLM en even later een fabriek of filiaal van Philips, wat natuurlijk direct opviel. Verder nog het mooie strand met boulevard en de stad zelf, een echte Oosterse stad.Zo gauw de schuit stil lag kwamen de Arabieren er bij met hun bootjes met koopwaar, de rode fez of tulband op hun hoofd. Ze verkochten allerlei leerwerk zoals portefeuilles, tassen, koffers, ploertendoders enz. en verder vruchten zoals bananen, katjangs en meloenen. Daar zagen we ook de eerste palmbomen en zijn natuurlijk uitgegleden over de bananenschillen. 's Morgens om 10 uur kwamen we daar aan en 's avonds om 7 uur, toen het al haast donker was vertrokken we weer door het Suezkanaal naar Suez, waar we de andere dag om 1 uur aankwamen. Daar is ook weer post van boord afgegaan en water ingenomen. Suez is een nog veel mooiere stad dan Port Saïd en ook veel moderner en tevens veel mooie standbeelden. In Suez lagen nog 3 Hollandse schepen, waaronder de "Tegelberg" en de "Johan de Witt", beiden met repatriërenden aan boord, op weg naar Holland. 's Avonds om 7 uur zijn we ook daarvandaan weer vertrokken en toen begon de grote reis. Eerst voer de Ruys vlak langs de Johan de Witt, waar men het Wilhelmus zong, toen wij langs kwamen. Daarna werd er van alles over en weer gebruld, doch we waren spoedig uit het gezicht verdwenen. In de Rode Zee en de Golf van Aden was het ontzettend heet (125 graden Fahrenheit in de schaduw), zodat je je wel kunt voorstellen dat we niet wisten waar we ons bergen moesten. 't Zweet liep dan ook met stralen langs je body en 't was haast onmogelijk om ook maar iets te doen. Toch werd er nog wel iets gedaan, namelijk touwtrekwedstrijden!Toen we in de Indische Oceaan aankwamen begon het juist te stormen en stond er een flinke zee en alles was natuurlijk weer zeeziek. Ik heb er een dag last van gehad en toen was het gelukkig weer over. De golven sloegen over het promenadedek en ieder, die zich aan dek waagde werd dan ook strontnat. 't Is beroerd, dat het water zo zout is, want al je goed kleeft en plakt er van, en je mag je goed niet met zoet water wassen, want dat is er haast niet.
Eergisteren passeerden we een eiland, geheel begroeid met klapperbomen. Verder stond er een vuurtoren en enige huizen. Op het ogenblik is het weer knap heet en je kunt wel merken dat Neptunus snel aan boord zal komen (maw dat we de evenaar passeren), namelijk morgen.
We hebben hier van 9-12 uur en van 2-4.30 uur theorie over van alles en nog wat. Van de week hebben we theorie gehad van de dokter. Hij is de hele middag bezig geweest met het sexuele vraagstuk en de geslachtsziekten en die ook stuk voor stuk behandeld en er voor gewaarschuwd. Verder veel theorie over tropenhygiëne, Indische vruchten enz. enz.
Vrijdagavond hebben we een cabaret-avond gehad, gegeven door VII-3 R.I. en enige Javanen. Wat kunnen die lui prachtig spelen, man. De scheepskapitein maakt nu zijn laatste reis en daarom is er gisterenavond een zangavond georganiseerd met medewerking van de MARVA (die je anders heel niet gehoord hebt, want ze stonden de hele tijd te giechelen ipv hun bekken open te trekken).
Gisteren zijn we Colombo gepasseerd, het water is oud en muf en warm en daarom zullen we blij zijn als we weer eens een flinke frisse slok kunnen nemen in Batavia.
Aan boord is een bibliotheek met 200 boeken (voor 1600 man) en een cantine, waar kaakjes, jam, zeep e.d. te koop zijn.
Hoe gaat het met je studie en jezelf, Leen? Wanneer denk je klaar te zijn? Ik moet nu gaan stoppen, want m'n papier is bijna op. Schrijf als het kan eens gauw terug, want na dat briefje uit Maassluis heb ik nog steeds niets van je gehoord. Tot schrijfs.

Je broer, Aad."

posted by Astrid | 11:01 p.m.
OVW.jpg


Lees het gastenboek
Teken het gastenboek
archief
links
Who Links Here