Nederlandsch-Indië, 1946 t/m 1949
Brieven van een Nederlandse soldaat- Een duik in de oude doos


4.9.02  

Na de bevrijding van Nederland in mei 1945 kwamen onderduikers, knokploegen, koeriers, verzetsstrijders en gewezen officieren uit hun schuilplaatsen (soms zelfs kippenhokken) te voorschijn. Vanaf dat moment heerste er onder deze mannen een ideaal: meehelpen om de Japanners in Indië te bestrijden en daar orde en vrede te herstellen.
Prins Bernhard deed een dringend beroep, als algemeen legercommandant van Nederland, om zich in te zetten voor Nederlands-Indië.


Prins Bernhard, mei 1945

De Veluwers hadden weinig aansporing nodig en men meldde zich (in blauwe overalls met een oranje armband om) al snel bij de Jan van Schaffelaarkazerne in Ermelo, waar in snel tempo de "verbandakte" werd getekend.


Jan van Schaffelaarkazerne, Ermelo

In de loop van mei en juni 1945 kwam een volwaardig bataljon tot stand met Engelse Lee-Enfield-geweren, stens, karabijnen en afgedankte Engelse battle-dresses, compleet met baret, helm en soldatenkistjes en zelfs een "Soldier's Service and Pay Book".
De officiële oprichtingsdatum van het bataljon werd op 15 juni 1945 geregistreerd in 1-8 R.I. (Eerste bataljon Achtste Regiment Infanterie), als eerste vrijwilligersbataljon boven de grote rivieren.
Op 15 oktober 1945 vertrok de eerste lichting naar Indië.
(Met dank aan Gerben Visser.)

posted by Astrid | 11:57 p.m.
OVW.jpg


Lees het gastenboek
Teken het gastenboek
archief
links
Who Links Here