Nederlandsch-Indië, 1946 t/m 1949
Brieven van een Nederlandse soldaat- Een duik in de oude doos


27.9.02  

“Serpong, 5-9-‘46

Beste Leen,
Hier is Serpong weer op dezelfde golflengte. Hoe staat het leven in Amsterdam, alles nog OK, of ben je nog steeds op reis. Hier is alles ook nog goed en eigenlijk weinig nieuws.
Gisteren heb ik nog een brief van thuis en een uit Zwolle en vanmiddag een uit Wormerveer gekregen. Louis schreef dat jullie weer gekeurd moeten worden, je doet je best maar hoor (om afgekeurd te worden). Maar als je soms nog eens naar dit prachtige eiland (want dat is het) komt, en je hebt het voor het kiezen, ga dan vooral niet in Batavia wonen, maar in Bandoeng. Zo’n rot stad als Batavia en een nog veel beroerdere bevolking heb ik nog nooit gezien, zelfs nog nooit van gedroomd. ’t Is er bovendien ontzettend heet en en vies en stoffig. De bevolking (uitzonderingen daargelaten) heeft hier zo’n air, dat je er misselijk van wordt en ze behandelen ons (militairen) als koelies, nog minder als in Bandoeng de Brits-Indiers behandeld worden. En dan te weten, dat de meeste van die stinkerds zich daar verrijkt hebben door middel van de inlanders en door corruptie. Als ze je op de pasar passeren, dan houden ze de zakdoek voor de neus. Als je dat ziet, dan voel je je ook zwaar belazerd hoor, maar dat schijnt volgens de oud-Indisch gasten in Batavia altijd al zo geweest te zijn en in andere steden is dat dan ook heel anders. Het is dan ook niet te verwonderen dat dat veel jongens naar de kroeg en naar bars gaan en zo. Ik ben dan ook wat blij dat ik er een behoorlijk eind vandaan zit. Van de week ben ik anderhalve dag naar Batavia met verlof geweest, ik heb me er gruwelijk lopen vervelen en ergeren aan alles en nog wat en was wat blij dat ik eindelijk weer terug kon, want hier, zo’n beetje in de rimboe voel ik me nog het beste thuis en ik heb het hier dan ook best naar de zin. De omgeving hier is prachtig en ik verwonder me dan ook iedere keer weer als we op patrouille zijn, dat er nog zulke mooie plekjes op de wereld zijn, want het is hier verdomd mooi.
Vanmorgen hebben we weer een actie gehad en hebben toen ook flink vuur ontvangen en beantwoord. De radioverbinding was vandaag weer prima, al hebben we veel te kampen met slecht en voor de tropen ondeugdelijk radiomateriaal. De bewapening hier is prima, wat het grote betreft, munitie is er plenty, maar de kleine dingetjes, zoals reservemateriaal voor de wapens, daar ontbreekt het nogal eens aan.
We doen hier ook allerlei werk, ook allerlei pioniers- en geniewerk, zoals bruggen bouwen, wegen herstellen enz. enz.Genietroepen zijn er hier wel, maar die liggen in Batavia (om indruk te maken, aan het front zie je ze nooit, evenals de vermaarde Stoottroepen, die vooraan horen te zitten (daar zijn het Stoters voor) maar die in werkelijkheid in Batavia zitten. Voor rust, heet dat. Ze hebben namelijk eerst een paar maanden op Banka gezeten, dat echter zonder slag of stoot ingenomen is en ik geloof ook niet dat er ooit een schot gevallen is. Nu lopen zij wacht voor het paleis van Sharir en Van Mook. Enfin, zij liever dan ik. I-8 RI heeft op Java nog geen rust gehad en ik hoop maar dat we het ooit (tenminste in Batavia niet) krijgen ook, want het lijkt me hier beter.
Ik zal hier een krantenknipsel bij in doen, misschien interesseert je dat wel. Er stond hier een stuk in de krant gisteren van de aankomst van onze gewonde jongens in Nederland, die, toen ze van boord afgedragen werden, uitgescholden werden voor moordenaars en plunderaars en met stenen achterna gegooid werden. Heb je daar iets van gehoord? Als het waar is kan ik me niet voorstellen dat de regering daar niets aan doet, of is de nieuwe regering ook al zo slap? Als ze werkelijk zo slap zijn kun je nog wat beleven als al die bataljons terugkeren in Holland. Ik denk wel dat er dan even hevig geknokt zal worden. Hoe staat het met de Commissie op het ogenblik?
Verder is er hier niet veel nieuws meer. Tot schrijfs dus, good luck.
Je Ad
P.S. Vanmiddag is mevrouw Spoor, de echtgenote van de generaal hier nog geweest.posted by Astrid | 11:59 p.m.
OVW.jpg


Lees het gastenboek
Teken het gastenboek
archief
links
Who Links Here